Abazović: Vlada napravila milionsku štetu, prećutala korupciju i izdala nacionalne interese

Dritan Abazović

Abazović: Vlada napravila milionsku štetu, prećutala korupciju i izdala nacionalne interese

Lider URA Dritan Abazović na današnjoj pres konferenciji pokazao je ugovore između firme „Cifideksa“ (Cifidex Limited company) registrovane na Sejšelskim ostrvima sa „Enemaltom“ (Enemalta PLC) oko kupovine vjetroelektrane „Možura“.

Abazović je na presu pokazao dokumentaciju za koju tvrdi da za “Vladu Crne Gore nije bila sporna i ako je jasno da se radi o offshore firmi koja je po svemu sudeći poslužila samo kao paravan za transakcije”

„Vlada Crne Gore sklopila je štetan ugovor suprotno interesima države Crne Gore jer je poslom za „Možuru“ predvidjela subvencije od 115 miliona eura za 12 godina. To je uslovilo miješanje oofshore firmi iz Dubajia i Sejšelskih ostrva koje su sve unaprijed dogovorile i preuzele „namješteni posao“. Potpuno je nelogično da „Cifideks“ kreditom pozajmljenim od firme „Black 17“ protiv koje se vodi istraga na Malti kupuje posao od španske „Ferse“ za 4 miliona eura, a samo dva mjeseca nakon toga ga prodaje „Enemalti“ za 10 miliona. Sa druge strane domaća firma koja je bila sastavni dio „Ferse“ 1% svog kapitala prodaje za 650 000 eura što upućuje da je procijenila firmu na 65 miliona eura. Čitav biznis ove firme kasnije je prodat za 4 miliona eura. To samo Vlada crne Gore nije htjela da vidi i očigledno je da se radi o klasičnoj prevari“, pojasnio je Abazović.

Abazović na pres konferenciji. Foto: Savo Prelević

On je na pres konferenciji pokazao ugovor za koji su, kako je saopšteno, posebno interesovanje iskazali poslanici Evropskog parlamenta i partnerske partije URA iz Zelenih Evrope.

Abazović je podsjetio da je evropsku međunarodnu javnost “uzburkao slučaj ubijene novinarke Dafne Karuane Galicija koja je istraživala slučaj korupcije, a čiji su kraci vodili ka Crnoj Gori.”

„Sada je jasno da je zapravo ovaj posao sa Vladom Crne Gore bio predmet ozbiljne korupcije zbog koje je došlo do ostavki i hapšenja visokih funkcionera na Malti. Da Vlada Crne Gore nije dala ugovor koji je suprotan interesima građana gdje garantuje višemilionsku sigurnu dobit vjerovatno od posla ne bi bilo ništa”, kazao je Abazović na pres konferenciji.

Abazović na pres konferenciji. Foto: Savo Prelević

„Španska „Fersa“ godinama nije mogla da otpočne radove i nakon što se ubrzano preko firmi iz Dubaija i Sejšelskih ostrva zamijenilo vlasništvo, „Enemalta“ (u čiji kapital sa 30% učestvuju Kinezi) je ušla u unosni posao preko noći i odmah krenula u realizaciju projekta. To je jasan input u sumnjive poslove ove firme sa Vladom Crne Gore“, poručio je lider URA-e.

On je na pres konferenciji naveo podatak da je struja dobijena iz vjetroelektrana „Možura“ višestruko skuplja od obične struje i da građani na svojim računima isplaćuju enormnu milionsku dobit, kako je kazao, “bjelosvjetskim tajkunima” sa offshore destinacija kroz stavku naknada za obnovljive izvore energije.

„To znači da građani preko računa za struju plaćaju korupciju i ubistva novinara koji istu žele da raskrinkaju. Upravo su te kompanije koje su sklopile ugovor sa Vladom Crne Gore sa offshore destinacija sklapali posao oko „Možure“ direktno osumnjičene za naručivanje ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije jer je ista ušla u trag njihovim poslovima kako u Mlati tako i ovom u Crnoj Gori“, istakao je Abazović.

Abazović je na presu konstatovao da „mjesto da smo u zelenu energiju ulagali sami preko EPCG mi smo „zlatnu koku“ dali strancima sa offshore destinacija.

„U cijeloj ovoj situaciji EPCG se zadužila da kupi akcije „Rudnika uglja“ od brata aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, investirajući u crnu energiju koja će u skorijoj budućnosti doživjeti svoj kraj a zelenu energiju koja je budućnost a koju subvencioniramo svi zajedno prepustili smo sumnjivim inostranim kompanijama“, poručio je Abazović na kraju.

Izvor: Vijesti