Depolitizovaćemo zdravstvo i ojačati ga znanjem i strukom

Dr Srđan Pavićević i dr Miodrag Caro Pavličić

Depolitizovaćemo zdravstvo i ojačati ga znanjem i strukom

Prva stvar koju bi koalicija „Crno na bijelo“ uradila u oblasti zdravstva bila bi njegova depolitizacija, kazao je danas kardiohirurg dr Srđan Pavićević, kandidat za poslanika ove koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima.

„Politika treba da izađe iz nauke. 35 godina sam u struci i pamtim kad je politika sa dolaskom ove vlasti ’90 brutalno ušla u nauku pa samim tim i u medicinu kao struku. Meritornost je prestala da bude vodeća vrijednost u našoj struci. Ispodprosječni đaci postali su šefovi svojim učiteljima i time je priča o uspješnoj medicini ovdje završena. Mi imamo plan da takvo stanje mijenjaćemo i uradićemo to u novoj vlasti“, poručio je dr Pavićević, inače i predsjednik Saveza građana CIVIS.

On je kazao da će se „Crno na bijelo“ zalagati za decentralizaciju zdravstva što će značiti da KCCG ne bude stalno opterećen sekundarnim nivoom zdravstvene zaštite nego da u tom nivou jednako učestvuju i druge bolnice u Crnoj Gori.

„Posebnu pažnju u novoj vlasti „Crno na bijelo“ u oblasti zdravstva posvetiće obrazovanju. Kvalitetno obrazovan medicinski kadar je osnov razvoja medicine. Napravićemo konekcije sa kvalitetnim medicinskim centrima diljem Evrope u Padovi, Rimu, Lozani, Milanu, Cirihu, Madridu, Valensiji, Parizu, Nici, Stokholmu gdje bi se naši specijalisti usavršavali“, kazao je Pavićević.

Ono što se mora završiti u oblasti zdravstva jesu strateški dokumenti koji bi omogućili kvalitetan rad i organizaciju kao što su klinički vodiči za sva klinička stanja i osnovne cijene svih postupaka.

„Pažnju ćemo posvetiti i socijalno-materijalnom statusu zdravstvenih radnika. Moramo da uradimo sve da vratimo dignitet i lični i profesionalni zdravstvenim radnicima. Za vodeće ljude zdravstvenih organizacionih jedinica i ustanova biraće se ljudi preko javnih i transparentnih konkursa a koje će rangirati adekvatna kompetentna i stručna komisija bez upliva politike“, istakao je on.

Poručio je i da KCCG treba da bude kao što mu je i izvorna namjena gradska bolnica za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin, a da bi se klinički centar mogao praviti u neposrednom okruženju tačnije na parceli na kojoj je davno zamišljen bio Hotel Bolići.

Hirurg dr Miodrag-Caro Pavličić kandidat za poslanika sa liste „Crno na bijelo“ kazao je da imamo sve stariju populaciju i da su troškovi za zdravstvo sve veći a posebno zbog nove tehnologije koja je jako skupa a bez koje nema efikasnog zdravstvenog sistema.

„Mi na godišnjem nivou izdvajamo oko 5, 6 % BDP-a za zdravstvo a pandemija koronavirusa je pokazala koliko je sistem zdravstva bitan. Zdravstveni sistem je u obliku piramide na dnu je primarni zdravstveni sektor a na vrhu klinički centar jedne zemlje. Ako nemamo dobru bazu onda nemamo ni dobar sistem. Problem je što s eveliki broj pacijenata iz primarnog zdravstvenog sektora šalje na sekundarni nivo. Nemamo dovoljno specijalista porodične medicine u primarnoj zaštiti, taj problem se mora rješavati“, kazao je Pavličić.

On je kazao da treba jačati regionalne bolnice sa kadrovima i novim tehnologijama.

„Smatramo da moramo smanjiti troškove u zdravstvu a prije svega u javnim nabavkama koje su odličan izvor korupcije. 100 miliona dajemo za ljekove i to je po našem budžetu prevelika stavka i postoji mogućnost da se ti troškovi smanje“, istakao je Pavličić.

Dodao je da se Crna Gora do sada dobro bori sa koronavirusom i da će to biti izazov i u narednom periodu.