Imamo plan da Nikšić postane evropska prijestonica kulture

Predrag Peđa Nikolić

Imamo plan da Nikšić postane evropska prijestonica kulture

,,Svjesni bogatog kulturnog i istorijskog nasljeđa grada i Opštine Nikšić, ali i svjesni šta bi Nikšiću projekat evropske prijestonice kulture donio u pogledu razvoju turizma, privrede, kulture i sveukupnog života u gradu, smatramo da Nikšić ima kapacitete, ljudske i institucionalne, za jedan takav projekat“, saopštio je kandidat za odbornika sa liste Crno na bijelo u Nikšiću Predrag Peđa Nikolić.

Kako je istakao, u tom cilju okupiće široki tim, sastavljen od lokalnih i državnih institucija sistema, poslenika kulture, civilnog sektora, privrednika i pojedinaca. ,,Na taj način ćemo svi zajedno raditi na tom projektu sa nadom da će se i Nikšić naći na mapi gradova koji su takvo laskavo priznanje već ponijeli. Kandidaturu za evropsku prijestonicu kulture prepoznajemo kao priliku za Nikšić da proizvede značajne kulturne, ekonomske i socijalne koristi, ali i priliku za mijenjanje imidža grada i poboljšanje njegove vidljivosti i prepoznatljivosti. Takođe, to je i velika šansa da pokažemo i dokažemo da smo sposobni da stvorimo kulturno okruženje i kulturne sadržaje koji će zadovoljiti visoke kriterijume Evropske komisije (EK)“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Nikšić ima nekoliko festivala koje će ta koalicija, u toku svog mandata, dodatno osnaživati i podsticati. ,,Osim toga, planiramo da pokrenemo i nove, u saradnji sa lokalnom kulturnom scenom i muzičkim izvođačima. Prije svega, smatramo da bi trebalo pokrenuti Festival piva u Nikšiću, a potom i međunarodni Blues Jazz festival i Festival elektronske muzike. Time ćemo Nikšić, kao grad festivala, graditi kao brend po kome će on biti prepoznat i van granica Crne Gore“, napomenuo je Nikolić.

Kako još ističe kandidat za odbornika sa liste Crno na bijelo – Može Nikšić, o pokretanju Blues Jazz festivala načelnu podršku su dobili i od nekih stranih organizacija i predstavništava u Crnoj Gori. ,,To će nam umnogome pomoći u pokretanju festivala takve vrste. Kulturu ćemo vratiti u grad piva i čelika i u grad od kog namjeravamo da napravimo evropsku prijestonicu kulture. Jer, Može Nikšić – Crno na bijelo“, zaključio je Nikolić.