Kosović: Barska lokalna samouprava opteretila privrednike novim nametima

Željko Kosović

Kosović: Barska lokalna samouprava opteretila privrednike novim nametima

Naknada za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva na osnovu koje Sekretarijat za finansije Opštine Bar obavezuje sve privrednike da podnesu prijavu za obračun godišnje naknade, odnosno da dostave kompletne podatke vezano za sve poslovne jedinice za period 2017, 2018, 2019. i 2020. godine, predstavlja još jedan udar na džep privrednika na teritoriji Bara, upozorava kandidat za poslanika koalicije “Crno na bijelo” iz ovoga grada Željko Kosović.

,,U vrijeme kada se cjelokupna crnogorska privreda nalazi pred ogromnim finansijskim izazovima i sada već izvjesnog propasta ove turističke sezone, kada svi privrednici jedva uspjevaju da podmire tekuće obaveze a oni koji rade samo sezonski jedva prehranjuju svoje porodice, barske lokalna samouprava je odlučila da privrednike na teritoriji Bara optereti dodatnim nametima”, saopštio je Kosović.

Kako pojašnjava, radi se o naknadi za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva koju je Opština Bar donijela na sjednici 22. novembra 2016. godine i koja je objavljena u Službenom listu Crne Gore. Na osnovu nje Sekretarijat za finansije Opštine Bar obavezuje sve privrednike na teritoriji opštine da podnesu prijavu za obračun godišnje naknade, odnosno da dostave kompletne podatke vezano za sve poslovne jedinice na teritoriji opštine za period 2017, 2018, 2019. i 2020. godine.

,,Svjesni smo svi da će krizom izazvanom virusom COVID19 biti pogođeni i zaposleni u Opštini Bar, ali ih pitamo gdje su bili prethodne četiri godine? Zašto organ lokalne uprave, nadležan za poslove lokalnih javnih prihoda, nije obavljao svoj posao utvrđivanja i naplate godišnjih naknada blagovremeno i u vrijeme kad je to propisano Odlukom o naknadama? Kako to da su se sjetili da treba da pokupe “harač”, retroaktivno, za četiri godine unazad, i to baš ove godine, koja će biti nezapamćeno loša u svakom pogledu”, kazao je Kosović.

On je upitao nadležne “da li stvarno misle da će privrednici biti u stanju da u ovom trenutku isplate novac za četiri godine odjednom?” ,,Da li među njima ima ljudi iz realnog sektora, koji su nešto stvarali na crnogorskom tržištu ili su odmah po završetku školovanja zauzeli pozicije koje su im date partijskim aktivizmom? Kako god da su sjeli u opštinske fotelje i koliko god da su nesposobni da obavljaju posao za koji ih plaćaju građani, morali su makar poštovati propise koje su sami donjeli”, ističe Kosović.

Kako napominje Opština i Katastar odgovorni su što više hiljada objekata nije evidentirano ili je netačno evidentirano, pa na njih nije obračunat i naplaćen porez na nepokretnosti, kao ni naknada za održavanje čistoće.

,,Radi se o gubitku Opštine Bar većem od deset miliona eura za poslednje četiri godine, koji nadležni u Opštini namjerno ili ne, nisu naplatili iako su to po zakonu bili obavezni da urade. Da su se domaćinski odnosili sa novcem privrednika i građana Bara ne bi došli u situaciju da ne mogu da isplate zarade zaposlenima, već bi, kao dugogodišnja lokalna vlast, saosjećali sa svojim građanima i pomagali privredi u vremenu kada će gubitci u turizmu biti do 90 odsto. Ovako nam samo ostaje da čekamo neke druge ljude koji će njihov posao obavljati odgovornije i sa više savjesti”, zaključuje Kosović.