Nema ekološke države sa rijekama u cijevi

Jasna Gajević

Nema ekološke države sa rijekama u cijevi

Platforma “Crno na bijelo” čiji je jedan od konstituenata Građanski pokret URA koji je dio asocijacije Zelenih Evrope, snažno je opredijeljena za borbu da Crna Gora postane ekološka i u realnosti, a ne samo na papiru, saopštila je Jasna Gajević, kandidatkinja za poslanicu.

Prema njenim riječima, jedna od najvećih pošasti koja poslednjih godina hara Crnom Gorom su graditelji malih hidroelektrana.

,,Dokazano je da su male hidroelektrane štetne za kompletnu društvenu zajednicu sa svakog aspekta. Nevjerovatno je da i pored velikog otpora, kako lokalnog stanovništva, ekoloških aktivista, tako i svih građana Crne Gore koji vole svoju zemlju i misle joj dobro, radovi ne staju. Skoro svakodnevno slušamo apele stanovnika kolašinske, bjelopoljske i drugih opština, koji mole da im se pomogne da sačuvaju svoje rijeke”, kazala je Gajević.

Kako ističe, izgradnja malih hidroelektrana je zločin prema prirodi: ,,To su odavno uvidjeli oni koji su prvi došli na tu ideju. U mnogim zemljama se one već ruše. I pored njihovih iskustava i preporuka da se sa ovom praksom prekine, sve više naših rijeka se pakuje u cijevi”.

Gajević smatra da Vlada Crne Gore, po starom običaju, u negativnim praksama ide mnogo dalje.

,,Ne samo da i dalje grade nego su osmislili model po kom tu gradnju mi finansiramo, mi plaćamo podsticaj, a profit ide prijateljima, drugovima, kumovima. Najčešće porodici. Rijeke prisvajaju oni kojima do momenta dobijanja koncesije noga nije kročila u te predjele. Premijer Marković, iako rođen u Mojkovcu, priznao je da nikada nije video rijeku rijeku Lještanicu koja teče pored Tomaševa. Kada je prvi put ugledao na slici, iznenadio se ljepotom rijeke i obećao da će se ona sačuvati. Samo nekoliko mjeseci kasnije, Agencija za životnu sredinu je dala pozitivno mišljenje na elaborat mHE Lještanica”, rekla je Gajević.

Ovih dana svjedočimo velikom broju kamiona koji voze cijevi koje će da zarobe neke nove rijeke, a trenutno su na meti kolašinske rijeke Čestogaz, Ljubištica i Crnja ,,Cijevi su spremne. U sred parka prirode Komovi. Sva dosadašnja iskustva su pokazala da od malih hidroelektrana korist ima samo vlasnik, a štetu trpimo svi mi”, upozorava Gajević.

Kako je istakla iz platforme “Crno na bijelo” učiniće sve što budu mogli da ostave rijeke da teku i služe lokalnom stanovništvu i svim ljubiteljima prirode: ,,Pozvaćemo naše prijatelje iz Zelenih Evrope da nam i oni pomognu u sprečavanju ovog i ostalih ekocida koje svakodnevno vrše oni koji su državu proglasili “ekološkom”, a u praksi rade sve suprotno tome. Nema ekološke države sa rijekama u cijevima”.