Publicista Ranko Pavićević podržao “Crno na bijelo”

Ranko Pavićević

Publicista Ranko Pavićević podržao “Crno na bijelo”

Ranko Pavićević rođen je u Podgorici 1955. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, kao i Pravni fakultet. Kao novinar je radio bezmalo 40 godina, za 12 medijskih kuća u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji. Oko 18 godina je obavljao odgovorne novinarske dužnosti, na mjestima glavnog i odgovornog urednika Radija Budve i urednika informativnog programa. Do sada je za razne medijske kuće napisao preko 55 hiljada tekstova i drugih novinarskih formi, izvještaja, reportaža, osvrta, komentara…


Godinama je bio i kolumnista na Radiju Budva, Omladinskom pokretu, Primorskim novinama i Glasu Boke. Dobitnik je nekoliko značajnih novinarskih i književnih nagrada, od strane Udruženja novinara Crne Gore (UNCG) i Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), a autor je i nekoliko scenarija za Radio i Televiziju. Do sada je objavio devet knjiga iz domena publicistike i književnosti, od kojih su neke doživjele i po tri izdanja.


Pored svojih, u izdavačkoj produkciji NIP ART PRES, čiji je vlasnik i direktor poslednjih 15 godina, objavio je i 36 knjiga drugih autora iz zemlje i regiona.Za poslednjih 20 godina, na Budvanskoj rivijeri gdje živi i radi, organizovao je preko 200 samostalnih i zajedničkih izložbi slika i skulptura, kao i neke u inostranstvu. Organizovao je 45 međunarodnih likovnih i vajarskih kolonija, koje su, kao i brojne izložbe, okupile 450 renomiranih akademskih umjetnika iz zemlje i inostranstva, koji su naslikali i uradili oko hiljadu umjetničkih slika i skulptura.
Do sada je u Budvi organizovao 112 književnih večeri i promocija knjiga poznatih domaćih i inostranih književnika, kao i mladih pjesnika Budve. Prije 15 godina, u hotelu THE Queen of Montenegro u Bečićima, osnovao je i prvu hotelsku biblioteku za goste hotela, a knjige su bile dostupne na desetak stranih jezika. Od 2020. godine, inicijator je i formiranja hotelske biblioteke u hotelu Tre canne u Budvi.


Od 2017. godine osnivač je i rukovodilac prvog Press centra na Budvanskoj rivijeri koji zadovoljava sve profesionalne standarde.
Organizator je i idejni tvorac izrade prve kamene skulpture, mitskih osnivača Budve, Kadma i Harmonije. Riječ je o jedinoj urađenoj skulpturi u Budvi u njenoj istoriji koja godinama krasi predivan prostor TN Slovennska plaža. Raznim institucijama kulture, prosvete, društvene zajednice i pojedincima, poklonio je 55 umjetničkih slika, kao i 100 knjiga za osnivanje hotelske biblioteke u hotelu Tre canne u Budvi.


Za ovu godinu bilo je planirano organizovanje 17 književnih i 15 likovnih programa, kao i objavljivanje tri nove knjige, ali je to pandemija virusa COVID 19, kao i u cijelom svijetu, dovela u pitanje.

I pored svih problema oko organizovanja kulturnih manifestacija, njegova borba sa vjeternjačama, misija kulture i paljenje duhovnih vatri, koje se sve više gase, trajaće još, kako bi svi bili bolji i civizovaniji ljudi.