Savjet RTCG oborio odluku direktora, spot zabranjen pod sumnjivim okolnostima

Hologram Mila Đukanovića

Savjet RTCG oborio odluku direktora, spot zabranjen pod sumnjivim okolnostima

Postupajući po žalbi koalicije Crno na bijelo, Savjet Radio televizije Crne Gore (RTCG) ocijenio je da je urednički tim te kuće “neadekvatno i nedovoljno precizno objasnio razloge zbog kojih je zabranjen spot koalicije Crno na bijelo“, te tražio da urednički tim RTCG-a dopuni i dodatno pojasni svoju odluku.
Prikazivanje navedenog spota koalicije Crno na bijelo, u kome se pojavljuje hologramski lik predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, ranije ove nedelje zabranilo je uredništvo RTCG-a sa obrazloženjem da se “predsjednik Đukanović pojavljuje u nekorektnoj tehničkoj modifikaciji”.
Odmah nakon zabrane spota, koalicija Crno na bijelo uložila je žalbu Savjetu RTCG-a, koju je Savjet danas djelimično i uvažio.
“Koliko je državna radio-televizija zarobljena, najbolje govori činjenica da čak i ovakav Savjet RTCG-a nije mogao opravdati poslušničke i podaničke argumente direktora i menadžmenta RTCG-a, koji su posegli za neviđenom pravnom gimnastikom, samo kako bi zaštitili lik i djelo svog šefa, Mila Đukanovića. Uprkos ovakvoj odluci Savjeta ne očekujemo značajnije iskorake u radu zarobljenog javnog servisa, ali ćemo nastaviti da ogoljavamo udbaški i policijski karakter rukovodioca RTCG-a, čija je jedina misija – odbrana kriminalnog DPS režima”, ukazali su u koaliciji Crno na bijelo.
Ta koalicija pozdravila je napore pojedinih članova Savjeta, imenovanih od strane nevladinih organizacija, koji su tražili revidiranje skandaloznih stavova uredništva RTCG-a i koji su ogolili njihov poslušnički karakter.
“Nažalost, bez smjene ovakve vlasti, neće doći do nužnog depolitizovanja našeg javnog servisa, niti će – dok god dvorska politika bude uređivala RTCG, doći do rasta povjerenja građana/ki u tu medijsku kuću. Na sreću svih nas, te promjene su nikada bliže, pa se radujemo danu kada će svi zaposleni u RTCG-u biti vođeni isključivo profesionalnim i moralnim kodeksima, a ne ucjenama i pritiscima od strane bilo koje političke partije u Crnoj Gori”, ukazali su u koaliciji Crno na bijelo.
Prvi spot koalicije Crno na bijelo izazvao je veliku buru na društvenim mrežama, a samo za nekoliko dana pogledalo ga je više stotina hiljada ljudi. U koaliciji Crno na bijelo ističu da će nastaviti sa kreativnim i avangardnim medijskim istupima, bez obzira na sve pokušaje cenzure i pokušaja “uvođenja poslušničke discipline od strane RTCG-a i drugih dvorskih dužnika i jurišnika”.